Zararlı Yazılımların Yeni Yayılma Yolu: Excel

Zararlı yazılımlar, Microsoft Power Query özelliği aracılığıyla yayılmaya çalışıyorlar. Microsoft, kötü amaçlı yazılımların yayılmasını engellemek amacıyla Excel için DDE desteğinin kapatılmasını tavsiye ediyor.


Güvenlik araştırmacıları, Microsoft Excel içindeki Powe Query özelliğini kullanarak zararlı kodları en az etkileşimle çalıştırmanın yolunu buldu. Power Query, en temelinde farklı kaynaklarda veri bulmayı, verileri bağlamayı, birleştirmeyi ve dönüştürmeyi sağlayan bir özelliktir. Siz bu veriyi başka bir dosyadan, örneğin uzak bir sunucudaki Access veri tabanından çekebilirsiniz.

Aslında çok işlevli bir özellik olan Power Query, günümüzdeki Excel versiyonlarında bütünleşik olarak vardır. Eski versiyonlara da eklenti olarak indirilebiliyor. 

Yöntem, özünde hasarlı bir Excel dosyası oluşturmaya dayanıyor. Zararlı yazılım başka uzak bir noktaya yükleniyor, Excel dosyası açıldığında Power Query sayesinde o zararlı yazılım bağlanan makineye çekiliyor Yöntem, güvenlik uyarılarını da rahatça aşıyor, sistemler zararlı olabilir uyarısı vermiyor. 

Microsoft, 2017 yılında da DDE konusunda sıkıntı yaşamıştı. O dönemde yama çıkarmayı reddeden Microsoft, bu defa da aynı davranışı sürdürdü. Microsoft, kişilerin DDE (Dynamic Data Exchange) özelliğini devre dışı bırakmalarını istedi. Teknik olarak Power Query de DDE üzerine inşa edildi. 




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




OnePlus 7 Pro'nun Dikkat Çeken 2 Özelliği Doğrulandı
OnePlus 7 Pro'nun Dikkat Çeken 2 Özelliği Doğrulandı

14 Mayıs'ta yapılacak olan etkinlikle piyasaya sürülecek olan OnePlus 7 Pro'nun iki özelliği resmen doğrulandı. Şirket CEO'su Pete Lau, Twitter üzerinden OnePlus 7 Pro'nun HDR 10+ ve UFS...

Yapay Zekâ ile CEO’yu Kandırıp 1,4 Milyon TL ile Kaçtılar
Yapay Zekâ ile CEO’yu Kandırıp 1,4 Milyon TL ile Kaçtılar

Bir İngiliz CEO, bir Alman CEO ve sahtekar çalışanlar... Bu fıkrada Temel yok, onun yerine yapay zekâ var. Uçakla yolcu transferi yok, kıtalararası para transferi var. Profesör ve Tokyo yok...

YouTube Yorumları İçin Kullanışlı Chrome Eklentisi
YouTube Yorumları İçin Kullanışlı Chrome Eklentisi

YouTube'da insanların eksikliğini çektiği tasarım bir Chrome eklentisi ile kullanıcılara sunuldu. Ücretsiz olan eklentinin kullanımı çok basit. ...