Çinli teknoloji devi Huawei, geçtiğimiz haftalarda düzenlediği etkinliklerde kendi işletim sistemi HarmonyOS'u tanıttı. Pek çok teknolojik üründe kullanılabilecek bir yapısının olduğu ifade edilen HarmonyOS'un şimdilik akıllı telefonlarda kullanılmayacağı açıklanmıştı ancak analistlere göre durum pek de öyle olmayacak.
Aslına bakılacak olursa Huawei'nin bir işletim sistemi üzerinde çalıştığı ilk kez 2012 yılında ortaya çıkmıştı. Ancak geçtiğimiz mayıs ayında ABD hükümetinin aldığı kararlar, şirketin kendi işletim sistemi kartını oynamasını mecbur bıraktı. Tüm bu yaşananlara rağmen Huawei, Google'a bağlılığını HarmonyOS'un tanıtımında bile dillendirdi.
Counterpoint Reserach'ün Araştırma Direktörü Neil Shah, yaptığı açıklamalarda Huawei'nin HarmonyOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar üreteceğini ve bu telefonları Çin piyasasına süreceğini açıkladı. Yaptığı açıklamaların kendi beklentileri olduğunu vurgulayan Shah, Huawei'nin bu yıl içerisinde Çin piyasasına süreceği bir veya iki modelinin HarmonyOS işletim sistemine sahip olacağını, gelecek yılsa HarmonyOS işletim sistemine sahip olan en az üç telefon modelinin piyasaya sürüleceğini söyledi. Shah'ın açıklamalarına göre Huawei, Google ile ilişkilerini bozmak istemiyor ancak kendi çıkarları için HarmonyOS'un kullanılması bir zorunluluk haline gelmiş durumda.
Shah'a göre HarmonyOS bu yıl sonuna kadar Huawei'nin Çin'deki pazar payının yüzde 0.1'ini karşılayacak. Önümüzdeki yılın sonlarına gelindiğindeyse bu rakam yüzde 5'e yükselecek. HarmonyOS'un bu yılki küresel pazar payınınsa yüzde 0.03 seviyelerinde olması bekleniyor.
Çin'de Google'ın etkili bir hizmet veremediğini açıklayan Shah, Android ve dolayısıyla da Google'ın tüm nimetlerinden faydalanan Samsung ve LG gibi teknoloji devlerinin de Çin piyasasındaki yerini güçlendirmek için HarmonyOS'u tercih edebileceklerini söylüyor. Huawei'nin de bu ortaklıklara kapı aralamak için hazır olduğunu söyleyen Shah'a göre diğer Çinli teknoloji üreticilerinin de Huawei'yle ortaklık kurmak istemesi durumundaysa Google ve Android'in büyük bir sıkıntının içine düşmesi su götürmez bir gerçek.
Shah'ın açıklamalarının en can alıcı noktasıysa HarmonyOS'un küresel pazar payıyla ilgili. Shah'a göre 2020 yılı HarmonyOS için patlamanın yaşandığı bir yıl olacak ve bu işletim sistemine sahip akıllı telefonlar, küresel pazar payının yüzde 2'lik kısmına hakim olacak.
Bu noktada hatırlatmamız gereken bir diğer noktaysa Harmony OS'un geniş kapsamlı bir işletim sistemi olması. Huawei'nin işletim sistemi sadece akıllı telefonlar için değil akıllı saatler, televizyonlar, IoT cihazları, otomobillerin beyinleri ve hatta bilgisayarların işletim sistemlerinde bile kullanılabilecek. Bu da Huawei'nin, arkasına diğer Çinli üreticileri aldığı takdirde çok büyük bir ürün paletinin olacağı anlamına geliyor.
Sevilen bir işte kendi kendinizin patronu olmak, fikir ve bilgilerinizi tüm dünyayla paylaşmak, bir konsept yaratarak kitlelerin ilgisini ve beğenisini kazanmak, en önemlisi de sınırsız bir...
Acer, yeni monitörü Predator XN253Q X'i piyasaya sürdü. Monitör, 240 Hz yenileme hızına sahip ve tamı tamına 0,4 ms’lik tepki süresi ile hız konusunda resmen çağ atlıyor. ...
Son dönemde Edge'in Chromium tabanlı olacak olmasıyla aradaki buzları eriten Microsoft ve Google, kullanıcıları sevindirecek bir yeniliğin yolunu açtı. ...