Fidye yazılımı, hızla büyüyen ve oldukça sinsi olan bir dijital fidye biçimi. Diğer kötü amaçlı yazılımlar gibi bilgisayarınızı resmi belgeye benzeyen e-posta veya mesajlar kullanarak istila edebiliyor. Yazılımın çalışması tamamlanıncaya kadar dosyalarınızın şifrelendiğini ve şifre çözme ödemesi talebinin geldiğini bilemiyorsunuz.
Fidye yazılımları, internetin her yerinde olduğu gibi ülkelerle sınırlı değil. Bireyler ve işletmeler hatta şehirler bile hedef alınabiliyor. Araştırma şirketi CyberEdge Group, fidye yazılımından en çok etkilenen ülkeleri sıraladı.
Araştırma şirketi CyberEdge Group, %88’lik oranla Suudi Arabistan’ın işletmelerinin bu saldırılardan en çok etkilenen ülke olduğunu, ardından %74 ile Türkiye’nin ve %69 ile Çin’in geldiğini rapor etti. ABD, listede 9. sırada yer alırken işletmelerin %54'ünün fidye yazılımı saldırısı şikâyetinde bulunduğu anlaşıldı.
Öncelikle kullandığınız sistemin güncel olmasına dikkat etmelisiniz. Olası tehditlerin tespit edilmesi ve durdurulmasını sağlamak için kapsamlı bir güvenlik yazılımı kullanabilirsiniz. Girdiğiniz sitelere ve sertifikalarına dikkat etmeli ve gelen e-posta eklerini açarken dikkatli olmalısınız. Dosyalarınızı ayrı bir sisteme yedeklemek de veri kaybını en aza indirebilir. Aldığınız tüm tedbirlere rağmen cihazınıza bulaşan bir fidye yazılımından kurtulmak için dolandırıcılara ödeme yapmanızı önermiyoruz çünkü ödeme yapsanız bile faillerin dosyalarınızın şifresini çözme garantisi yoktur.
Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.
Windows 7 için geri sayım sürüyor. Microsoft, Windows 7 kullanıcılarını Windows 10'a geçiş yapmaları için ikna etmeye çalışıyor ancak bazı kullanıcılar, Windows 7'den vazgeçmek...
Bir beyaz şapkalı hacker olan Arjantinli Santiago Lopez, sadece şirketlerin kodları içinde bulunan açıkları tespit ederek 4 yılda 1 milyon dolar kazanmayı başardı. ...
Huawei, "ART-TL00x" kod isimli yeni bir akıllı telefonunu TENAA'da listeledi. Yapılan listeleme, Huawe'nin gizemli telefonunun delikli, 6.39 inç boyutunda 720p çözünürlük sunan bir ekrana...